Passejant pels patis de les escoles de Rotterdam


Deixar la bici i entrar !!
Sí, entrar directament al pati de l’escola sense demanar permís. La porta és oberta, és dilluns matí i els nens són al pati d’aquesta Llar d’Infants.

Quines són les condicions culturals que permeten patis oberts a totes les hores del dia i la setmana, patis públics naturalitzats, amb estructures de joc que als nostres ulls poden semblar perilloses o fora de normativa… Recordem que la normativa que regula els espais de joc a l’aire lliure  UNE-EN 1176 i UNE-EN1177 és europea.

Passejant per Rotterdam, visitant escoles i parlant amb els seus usuaris o dissenyadors fa la sensació que tot això és normal. El vandalisme existeix, les pors també, però per sobre de tot hi ha la voluntat de transgredir la inèrcia i la concepció de l’espai públic.

La gestió de l’aigua en l’urbanisme dels Països Baixos, ha estat i és una constant. Els parcs públics, espais de joc, patis… integren l’element aigua com un element de presència intermitent. L’aigua de pluja, l’aigua freàtica, les seves qualitats, quantitats,.. es tenen en compte a l’hora de dissenyar aquests espais per a reconduir-la, bombejar-la, emmagatzemar-la com un element de joc i pedagògic.

 En el nostre cas la presència escassa d’aigua també hauria de ser un element a tenir en compte en el disseny dels espais exteriors naturalitzats. Una condició transformada en virtut dels nostres espais públics. La vegetació adequada al clima, les estructures d’emmagatzematge, recollida o conducció de cada gota d’aigua haurien d’ envair el nostre imaginari d’espai públic naturalitzat. Així era fa uns anys, si mirem els paisatges rurals o les ciutats com la de Barcelona amb el Rec Comtal a vista.

La trobada internacional anual a Rotterdam del projecte CoolSchools, ens va permetre, una vegada més compartir experiències, mirades i recerca entorn als espais educatius naturalitzats a Europa. Veure programa del Congrés.

La renaturalització dels espais educatius a nivell europeu és una realitat i una necessitat. La xarxa de ciutats treballant en aquesta direcció és enorme. Aprendre dels que ja fa anys ho estan caminant és clau per avançar amb seguretat.

Escoles / universitats / hospitals visitats
– Escola De Provenier
– Escola De Margriet
– Universat Thomas Moore de ciències aplicades
– Llar d’infants Landje
– Haga Hospital location Leyweg

Espais Públics / Parcs / Espais d’educació ambiental visitats
– El barri benthemplein (water square rotterdam)
– Parc linial Spoortuin and Essenburgpark
– Centre mediambiental i parc Speeldernis
– Speelnatuur van Oerr, Tiengemeten Island
– Experience Farm Schieveen, Belevenisboerderij Schieveen
– Natuurspeeltuin Avonturis, Maassluis West

Escoles / universitats / hospitals

Espais Públics / Parcs / Espais d’educació ambiental

Cool Schools conference