Renaturalització de l’escola. Reflexions en temps de confi(n)ament

Arran de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol el 14 de març del 2020, les Jornades de Renaturalització d’espais Educatius previstes a Barcelona pel 7 i 8 de maig es veuen posposades fins que les condicions de seguretat en matèria de salut permetin la celebració d’esdeveniments presencials de petit format.

La situació actual, però, ens permet una reflexió profunda sobre el sentit de la RENATURALITZACIÓ de l’escola, no tan sols dels espais educatius en sentit físic si no del sistema educatiu en general. Des del programa Patis x Clima, organitzat per El globus vermell i recolzat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es pretén posar a l’abast de les comunitats educatives i les autoritats en matèria d’educació, urbanisme i ecologia alguns recursos digitals que permetin continuar treballant en el llarg camí de l’adequació de l’educació al món real.

Us convidem, doncs, la tarda del 8 de maig a compartir amb nosaltres una conversa a tres bandes, moderada per Mamen Artero, arquitecta d’El globus vermell, amb tres dones que estan treballant des de fa anys per incidir en la transformació del món educatiu: Katia Hueso, biòloga i autora dels llibres “Somos Naturaleza” y “Jugar al aire libre“, Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, i Pilar Calçada, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.

Per una altra banda teniu a la vostra disposició les reflexions d’alguns dels ponents presents durant les Jornades de Renaturalització d’espais educatius celebrades a Sevilla el mes de febrer passat i el recull-resum de les jornades.

A més, aprofitem per presentar-vos en CATALÀ el manual PATIS x CLIMA, que s’havia de fer públic a les properes jornades a Catalunya.

Renaturalització de l’escola.
Conversa en temps de confinament amb Katia Hueso, Francina Martí i Pilar Calçada.
Divendres 8 de maig a les 18:00h. Enllaç a l’esdeveniment.

Reflexions sobre la Renaturalització dels Espais Educatius.
+ Pablo Caballero. Professor de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Sevilla.
+ Pilar Calçada. Membre de l’equip coordinador de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC).
+ Francisco Fernández. Assessor tècnic d’educació ambiental per a la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible de la Junta d’Andalusia.
+ Ana Belén Martínez. Responsable del Departament de Programes Educatius de la Conselleria d’Educació i Esport de la Junta d’Andalusia.
+ Pitu Fernández. Cofundador junt amb Carme Cols de El Nou Safareig.
+ Josechu Ferreras. Coordinador d’Educació Ambiental per a Argos Projectes Educatiu.
+ Heike Freire. Pedagoga i defensora dels drets de la infància.
+ Luciano Furcas. Permacultor i assessor de dissenys de Permacultura Urbana.
+ Pepa García Jaén. Representant de la Red Sevilla por el Clima.
+ Virginia Navarro. CuartoCreciente, Arquitectura per a la Infància. Agent local del programa Patis x Clima a Sevilla.
+ Carmen Roldan y Maite Gil. Obres i Construccions Educatives de l’Agència Pública Andalusa d’Educació.

Resum de les jornades de Renaturalització d’Espais Educatius
+ Jornades Barcelona, maig 2019
+ Jornades Sevilla, febrer 2020

Descàrrega de Manual PATIS x CLIMA en CATALÀ o CASTELLÀ