IES Menéndez Pelayo

Nom projecte: Transformació de l’espai exterior de l’IES Menéndez Pelayo
Tipologia de projecte: Transformació d’espais exteriors
Equip promotor: Professorat i equip directiu del centro, Red Planea
Agents implicats: Improvistos i Basurama
Any inici: 2014
Adreça: Av. de las Ciudades, S/N, 28903 Getafe, Madrid

El centre aposta des de fa anys per entendre la transformació dels espais com a eix globalitzador on es cuida la sostenibilitat; participa en el projecte Escuelas Sostenibles i Ecoescuelas des del 2014, desenvolupant actuacions d’educació mediambiental i de cura de l’entorn com la construcció d’una cúpula exterior-refugi-aula a l’aire lliure o la creació d’un hort i un camí botànic.

A partir d’aquí suma a la Red Planea, que proposa introduir l’art com a mitjà d’aprenentatge, realitzant un diagnòstic participatiu amb la comunitat escolar per a la transformació de pati.

La línia principal és reduir les pistes esportives i transformar-les en espais de trobada, joc i naturalesa ja que els adolescents demanen espais per estar: amb bancs, vegetació i ombra, i espais alternatius de joc.

Aquest curs, amb l’ajuda del col·lectiu Basurama, s’han realitzat diverses accions per treure a l’alumnat a l’exterior amb la proposta de dues aules a l’aire lliure, l’aprofitament dels troncs caiguts de temporal de Filomena utilitzats com bancs i elements de joc o el treball amb l’alumnat en la realització d’una “cajasiento” per començar a sentir aquests espais de trobada somiats.