què diuen els experts?

Hem preguntat a experts de diferents àmbits perquè creuen que la Renaturalització d’espais i entorns educatius és una Eina de Resiliència Urbana.

Ens responen com a tècnics de l’administració, professionals del món de l’educació, la salut, la biologia, la recerca o l’activació comunitària… Les respostes són complementàries i és que els projectes de renaturalització de l’Escola són una eina de Resiliència Urbana enfront la crisis climàtica actual. La clau rau en la complexitat, riquesa i repte de treballar en comunitat per a la Transformació Ecosocial, i els patis de les Escoles són un bon escenari on assajar aquest canvi.

Què vol dir Renaturalitzar? i quins són els agents clau en aquesta procés? quin paper juga la ciutadania i quin l’administració?

Algunes idees clau es formulen en les respostes que ens ofereixen aquests experts.

La necessitat d’apropar les persones als entorns naturals

Àlex March. Cap de secció de Biodiversitat i Gestió del Verd de l’Ajuntament de Mollet del Vallès.

Dels programes pilots als programes anuals

Jaume Barnada. Coordinador de Projectes de Relacions Internacionals del Departament d’ Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona.

El canvi ha d’anar vinculat al procés educatiu a totes les etapes

Pere Soler. Professor del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona. Codirector de Liberi, grup de recerca en infància, joventut i comunitat.

La infància com a motor de canvi

Mariona Ferrandiz. Professora associada i investigadora a la UAB i cocreadora de “Replantegem”

Els entorns educatius com espais estratègics

Monica Ubalde. Investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona. Iniciativa de planificació urbana, medi ambient i salut.

L’Escola com a Ecosistema viu

Erika Zarate. Ambientòloga i experta en resiliència comunitària i organitzacional a la Cooperativa Resilience Earth.